Російскомовна версія сайту Ваш сон – КАЗКА!
 
 
 
 
   
     
 

Цей загадковий СОН!

«Людина спляча» є об'єктом досліджень у сотнях Центрів Сну США, Німеччини, Італії, Росії. Складається враження, що немає більш неспокійної справи, ніж сон. Це так? Так! - сотні мільйонів людей незадоволені сном. Причини – тривоги, депресії, туга, хвороби тощо. У кожного дванадцятого чоловіка від 40 до 60 років за ніч кілька разів зупиняється дихання, що може призвести до інфаркту чи імпотенції. Це наслідки хронічного кисневого голодування, що властиве городянам. Його можна уникнути, якщо мати при собі маску, яка під підвищеним тиском подає повітря у легені під час сну. Її під рукою тримають уже третина американців.

Сьогодні кожен третій землянин мучиться безсонням. Цим нещасним медики можуть допомогти лише психотерапією та антидепресантами. Якщо не спати хоча б три дні, у людини виникають психічні порушення, а катування безсоння важче за голод. До кінця дня мозок нагадує склад, якому терміново потрібен порядок. Уявлення про нічний відпочинок щодо: у мозку під час сну працює не менша кількість нейронів, ніж під час неспання.

Сновидіння – один із механізмів психологічного захисту від зовнішнього світу. Тільки уві сні ми можемо робити все, що хочемо, ми в цей час вільні від цензури свідомості. Якщо увечері у Вас настрій був – хоч у петлю лізь, то вранці – Ви можете прокинутися у гарному настрої. Вночі вирішуються найважливіші проблеми тому, що сон дозволяє запросто залізти у підсвідомість та ритися у його архівах.

Класичний приклад користі сну – таблиця хімічних елементів Менделєєва, її вчений побачив уві сні.
Хто ще з великих людей зловживав бажанням повалятися в ліжку, щоб здивувати світ? Бехтерєв на ліжковому столику завжди тримав лист і олівець, чекаючи нічних відкриттів. Маяковський один із віршів записав уночі сірником. Композитор Шуман схоплювався вночі, щоб записати мелодію. Рафаелю наснився образ мадонни. Математики Декарт, Гусс, Маньян та Пуанкаре уві сні створювали нові системи та теореми. Хіміку Фрідріху Августу Кекуле наснилася вогненна змія, що пожирає свій хвіст, з'явилася формула бензолу, яку він шукав 10 років. Відомий випадок передбачення Ломоносова. Під час повернення на кораблі додому в 1741 йому наснилося, що тіло його батька викинуто на острів, на якому вони колись бували. Приїхавши додому і, дізнавшись, що батько, вирушивши на рибалку, зник, він відправив на цей острів брата, і там знайшли мертвого батька. Достоєвський завжди чекав лиха, коли йому снився батько, і, як правило, це збувалося.

Чому трапляються пророчі сни? Мозок передбачає з більшою глибиною, ніж у неспанні, коли зовнішні голоси заглушають внутрішні. Основа пророчих снів – це робота підсвідомості. Але проникність під час сну не виходить за межі традиційних причинно-наслідкових зв'язків. Ломоносов знав, що батько часто йшов у море, де з ним могло статися нещастя, боявся цього. Достоєвський недолюблював батька, і тому, коли той був уві сні, Федір Михайлович приймав це за поганий знак. Збіги снів справді рідкісні: лише один із тисячі. Якщо раз співпало – запам'ятаєш. А 99% не співпало – забудеш.

Люди, які не дбають про свій відпочинок, ризикують серйозно підірвати своє здоров'я. Дослідники Медичної школи Гарвардського університету вважають, що нестача сну протягом тижня може бути компенсована: достатньо відіспатися у вихідні або наступного тижня. Втім, існує і протилежний погляд. На думку вчених, Північно-західного університету Іллінойсу, дефіцит сну лише накопичується, але не поповнюється. Незважаючи на багаторічні дослідження та зусилля тисяч учених, сон, як і раніше, залишається явищем настільки загадковим, що щодо його часом робляться прямо протилежні, взаємовиключні висновки.

"У 1960-і роки люди спали більше восьми годин на день, тепер вони сплять приблизно по шість годин" Особливо це стосується тривалості сну здорової людини. При цьому є моменти, в яких сходиться більшість учених, які вивчають проблеми сну. Їх декілька.

По-перше, тривалість нормального сну для дорослої людини, що працює, повинна становити в середньому 7 - 8 годин на день. Індивідуальна потреба залежить від статі, віку, кольору шкіри і навіть соціального стану. Так, після перевірки 670 респондентів віком від 38 до 50 років дослідники університету Чикаго повідомили, що найбільша тривалість сну – у жінок білої раси. В середньому вони віддаються Морфею на 6 годин 42 хвилини на добу. А найменше сплять чоловіки негроїдної раси. Вони поринають у сон на 5 годин 6 хвилин на день.

За словами дослідників, на ефективність сну впливають інші чинники, наприклад рівень доходів і зайнятість. За їхніми даними, людям із найменшим рівнем доходу потрібно більше часу, щоб заснути, а сон їх вкрай неспокійний. Крім того, люди розумової праці схильні до більш тривалого сну, ніж ті, що займаються фізичною працею. Ці висновки ніхто особливо не заперечує: індивідуальні особливості організму та психічної конституції диктують індивідуальну тривалість нормального сну. Полярні думки існують щодо того, наскільки можна компенсувати недосипання. Чи реально відіспатися за тиждень? Гарвардські медики вважають, що так. У своєму дослідженні лікарі сформували групи здорових чоловіків та жінок віком 21–38 років, які отримували по 8, 6 або 4 години сну вночі або не мали змоги спати загалом протягом трьох ночей поспіль. Вдень спати не дозволялося. Кожні дві години під час неспання всі учасники проходили тести на реакцію, пам'ять та пізнавальну здатність.

Після двох тижнів фахівці зробили висновок, що позбавлення сну, безумовно, негативно позначається на здоров'ї людини, але втрачений сонні годинник можна заповнити. Якщо ви пропустили 10 годин сну більш ніж за один тиждень, необхідно виспатися до кінця тижня та наступного тижня, кажуть дослідники. Якщо ви маєте хронічне безсоння протягом десятиліть, відіспатися можна за кілька тижнів нормального здорового сну.

"Дозвольте вам не повірити!" – заявили їхні колеги із Північно-західного університету (штат Іллінойс) та навели свою аргументацію. Їх дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of National Academy of Sciences, свідчить: коли щури недосипають кілька днів поспіль, вони вже не намагаються компенсувати втрачені години, хоча дефіцит сну накопичується.

«Втрачається сама здатність компенсувати втрату сну, а це шкодить і фізичному, і ментальному здоров'ю», – пояснює керівник групи дослідників професор Фред Тарек. За оцінками вчених, у 1960-ті роки люди спали понад 8 годин на добу.

Тепер вони сплять приблизно по 6 годин. Симптоми недосипання включають збільшення ваги, дратівливість, галюцинації та депресію, розповідає професор Рассел Фостер з Оксфордського університету.

Крім того, недосипання послаблює здатність мозку ухвалювати нові рішення. Це призводить до згубного ефекту, каже він, оскільки люди, які страждають від нестачі сну, починають суттєво гірше справлятися з різними завданнями, хоч і не відчувають при цьому сонливості.
За словами професора Фостера, ми перетворюємося на «цивілізацію зомбі», оскільки брак сну послаблює гнучкість розуму, підриває пам'ять та здоров'я, підвищує ризик нещасних випадків. «Наше суспільство, яке не спить 24 години на добу, 7 днів на тиждень, вважає, що ми можемо забути про свою біологію. Але це неможливо», – каже він.

"Де, правда, брат?" – можна поставити запитання, «зі значенням» зазирнувши в чесні очі представникам кожної з наукових шкіл, притиснутим до стіни в затишному місці теплою компанією правдошукачів. А правда, як здається, у здоровому глузді, властивому стародавнім.

Як писав в одному зі своїх трактатів один з батьків медицини, римлянин Гален: «7 годин на сон досить здоровому, 8 дай хворому і старому, але 9 не дозволяй нікому».


Повернутись до списку статей >> Перейти на головну >>
Пухові ковдри

Пухо-пір'яні подушки

Ексклюзивні подушки

Ортопедичні подушки


Позбавляємо алергії!

ЖОРСТКА ПОДУШКА

Системи очищення повітря GreenTech Environmental

Система очищення та відновлення повітря GT-3000

ПРАВИЛА ПОСТІЛЬНОГО РЕЖИМУ (акуратним та лінивим)

Аналіз поз уві сні – дозволяє вивчити глибину психіки

БУДОВА ПУХУ та ПЕРА

Чистити подушки – навіщо?

Рекомендації щодо вибору подушки

Рекомендації щодо вибору наповнювача подушки

Ідеальний наповнювач для подушок та ковдр

Кліщі домашнього пилу - причина побутової алергії

Екскурс в історію подушок

Здоровий сон – успіх у всіх справах!

Оцінка якості перопухової продукції

Цей загадковий СОН!

Поради щодо догляду за пуховими ковдрами та подушками



 
  Copyright © podusia.ua 2011
Передрук матеріалів з сайту дозволено тільки з прямим активним посиланням на http://podusia.ua/