Російскомовна версія сайту Ваш сон – КАЗКА!
 
 
 
 
   
     
 

Екскурс в історію подушок

Хоч ми й не можемо уявити життя без подушки, спочатку ними користувалися лише забезпечені люди. Перші подушки знайдені ще в давньоєгипетських пірамідах. Історія подушок сягає корінням в Месопотамію (сучасний Ірак) та Стародавній Єгипет. Стародавні подушки були тільки в багатих і привілейованих людей і важко нагадували сучасні. Більшість з них були зроблені з цільного дерева, з різьбленням і злегка вигнуті в середині, такий опис знаходимо в книзі Джоела Леві «Дійсно корисно: Історія простих речей».

Подушки були винайдені ними для того, щоб не зіпсувати уві сні хитромудру зачіску. Вони являли собою вигнуті дощечки на підставці. На подушках стали зображати богів, які мали захищати сплячого від темних сил. Аж до ХІХ століття дерев'яні подушки були поширені в Японії, і були твердими підставками прямокутної форми. Протягом тисячоліть китайські династії користувалися подушками, зробленими з використанням дерева, нефриту, бамбука, фарфору та прикрашені малюнками тварин, рослин, людей та геометричних фігур. Тверді подушки були кращими через повір'я, що існували, що м'які речовини забирають енергію і погано впливають на кровообіг.

У Стародавній Греції з'явилися перші м'які подушки. Тут більше цінувався комфорт, і жодного зв'язку з єгипетськими подушками грецькі не мають. Ліжко було для греків культовим предметом, вони проводили у ньому більшу частину дня. Тому саме в Греції і вигадали м'які матраци та подушки.

У 5 столітті до нашої ери подушка була у кожного заможного грека. Розміри подушки були різними. Їх наповнювали шерстю тварин, травою, пухом та пір'ям птахів. Чохол робився зі шкіри чи тканини, він міг бути як прямокутною, і квадратної форми.

У Стародавньому Римі спочатку недовірливо поставилися до подушок. Але незабаром римляни оцінили їх, особливо пухові. Для виготовлення пухових подушок використовували пух гусей. Часто військові начальники звільняли своїх підлеглих від несення військової служби та відправляли їх на видобуток пуху для подушок.

Тоді вважалося, що подушки мають магічну дію. Нерон, наприклад, клав під подушку свій браслет зі зміїної шкіри, щоб його сон був міцнішим. Октавіан Август хотів отримати подушку одного римського патриція. Той загруз у боргах, і все його майно було розпродано. Імператор Август наказав придбати подушку боржникам, за його словами, він хотів володіти подушкою, на якій спокійно спала людина, яка має стільки боргів.

А ось Тіберій, наступник серпня загинув від подушки у віці 70 років. Є дві версії історії з сумним підсумком: Тіберія отруїли, але отрута не справила потрібної дії. Або ж його морили голодом, і він зовсім знесилів. Тіберій лежав у ліжку без почуттів, цієї новини раділи усі римляни. На престол мав зійти Калігула. І немічного імператора задушили його ж подушкою.

Подушка була причиною безлічі смертей. Малюта Скуратов задушив подушкою митрополита, котрий відмовився благословити Івана Грозного. Подушками були задушені: син Петра I царевич Олексій, російський імператор Павло I, глава Ватикану - Іоан X і імператор Ефіопії - Хайле Селассіє.

Але позитивних історій, пов'язаних із подушками, набагато більше. Індійські подушки допомогли великому Будді відновити здоров'я. Будда ослаб від голоду і самокатування, він лежав на землі ледве живий. І раптом він уловив чудовий аромат листя дерева, що росло поруч. Будда встав із землі, набив мішок цим листям. Так і вийшла подушка, яку Будда поклав під голову та заснув. Після сну на чудовій подушці Будда почував себе краще, у нього з'явилися сили вирушити далі в дорогу.

Камасутра говорить про те, що прості індійці теж користувалися подушками. Цей любовний трактат був складений на основі знань, накопичених протягом більш ніж трьох тисяч років. І деякі пози з Камасутри неможливо відтворити без подушки.

В арабських країнах подушки користувалися найбільшою популярністю. Будинки султанів були прикрашені розшитими розписними подушками з кистями, бахромою. Багато розшиті та прикрашені подушки були знаком достатку власника.

У середні віки стали використовувати спеціальні невеликі подушечки під ноги, які захищали ноги від холоду. У замках підлога була кам'яна, опалення не могло прогріти великі приміщення в морозний період. Тому подушки для ніг були популярними на той час. Саме тоді стали використовувати подушки для молитви, їх підкладали під коліна під час тривалих молитов. Також були поширені подушки для їзди на конях, вони пом'якшували сідла.

У деяких країнах Європи існував кумедний звичай. Одружені чоловіки клали перед сном під подушку сокиру. Вважалося, що якщо сказати вночі дружині під час виконання подружнього обов'язку "Роди хлопчика", обов'язково народиться хлопчик.

На Різдвяні свята у подушки ховали ялинові гілки, які приносили щастя та допомагали виконанню бажань. Багато ворожінь пов'язані з подушками. Наприклад, щоб дізнатися ім'я нареченого, дівчата клали під подушки прутик від віника.

На Русі вишиті подушки завжди були частиною посагу. Дещо пізніше з'явилися декоративні подушки. Бідняки набивали подушки сіном і кінським волоссям, пухові та пір'яні подушки вважалися розкішшю.

Ускладнення виготовлення барвників та техніки шиття призвело до перетворення подушки на предмет мистецтва, багато прикрашені подушки стали дорогим товаром спочатку в Китаї, а пізніше і в Середньовічній Європі. Під час Промислової революції виготовлення декоративних тканин та подушок стало масовим виробництвом.

Повернутись до списку статей >> Перейти на головну >>
Пухові ковдри

Пухо-пір'яні подушки

Ексклюзивні подушки

Ортопедичні подушки


Позбавляємо алергії!

ЖОРСТКА ПОДУШКА

Системи очищення повітря GreenTech Environmental

Система очищення та відновлення повітря GT-3000

ПРАВИЛА ПОСТІЛЬНОГО РЕЖИМУ (акуратним та лінивим)

Аналіз поз уві сні – дозволяє вивчити глибину психіки

БУДОВА ПУХУ та ПЕРА

Чистити подушки – навіщо?

Рекомендації щодо вибору подушки

Рекомендації щодо вибору наповнювача подушки

Ідеальний наповнювач для подушок та ковдр

Кліщі домашнього пилу - причина побутової алергії

Екскурс в історію подушок

Здоровий сон – успіх у всіх справах!

Оцінка якості перопухової продукції

Цей загадковий СОН!

Поради щодо догляду за пуховими ковдрами та подушками



 
  Copyright © podusia.ua 2011
Перепечатка материалов с сайта разрешена только с прямой активной ссылкой на http://podusia.ua/