Російскомовна версія сайту Ваш сон – КАЗКА!
 
 
 
 
   
     
 

Що таке пух та перо?

Что такое пух и пероПеро птаха. Збільшення - 200% Пташине перо часто називають дивом інженерного мистецтва природи. Властивості: легкість, міцність, пластичність, еластичність, здатність до відновлення порушеної структури. Будова пера складна – від його стрижня відходять борідки, кожна з яких несе на собі борідки, забезпечені виростами-гачками, які забезпечують зчеплення борідок між собою.



Что такое пух и пероНа одному пері птаха під мікроскопом можна нарахувати сотні тисяч борідок і мільйони їх відгалужень з гачками.
У кожному контурному пері можна відрізнити такі складові частини, як стовбур і опахало, зазвичай асиметричні, утворені системою борідок. Ближче до початку опахало має пухову частину, борідки якої тонкі, довгі і не зчеплені один з одним. Нерідко тут же, на межі між початком та щільною частиною стрижня, відходить додатковий стрижень. Він має невеликі опахала або може бути замінений грудочкою пуху


Пуховое перо Пух
Пухове перо Пух

Крім типового контурного пір'я птиці мають пухові пір'я. Їхній стрижень тонкий, а борідки дуже м'які, довгі, сидять рідко і не зчеплені один з одним. Якщо стрижень укорочений і м'які борідки відходять від однієї точки, така структура називається пухом.

Подібна будова характерна для контурного пір'я, яке визначає обриси птиці. Найбільш важливими серед контурного пір'я – махове пір'я крила і рульове пір'я, що утворює хвіст. Кількість пір'я у різних птахів неоднакова, вони вимагають ретельного догляду. Для птахів характерне линяння.

Пір'я покривають тіло птахів (на прикладі голуб) не суцільно, а розташовуються лише на певних ділянках шкіри - птериліях, між якими знаходяться ділянки, позбавлені пір'я - аптерії (рис. 1). Таке розташування пір'я пов'язане з польотом, так як розташування пір'я ділянками представляє зручність для скорочення м'язів під час польоту. Лише в небагатьох, переважно нелітаючих, птахів аптерії відсутні, і пір'я рівномірно покриває все тіло.

Перо (рис. 1) складається з пружного стовбура і більш м'яких бічних пластин - зовнішнього і внутрішнього опахал. Верхня частина стовбура, до якого прикріплюються опахала, зветься стрижнем і має в поперечному перерізі чотирикутну форму, причому верхня поверхня стовбура опукла, нижня ж несе поздовжню борозну. Нижня, позбавлена опахал частина стовбура називається почином і має в поперечному перерізі круглу форму, а біля основи забезпечена отвором. У той час як внутрішня частина стовбура зайнята комірчастою серцевиною, порожнина почину містить ланцюжок з ніжних вставлених один в одного рогових ковпачків - дужку пера, яке є омертвілим сосочком, що живив кров'ю молоде перо, що росте.












Рис. 1. Контурне перо. Почин розкритий, щоб показати дужку пера: 1-стрижень, 2 – зовнішнє опахало, 3 – внутрішнє опахало, 4 – стовбур, 5 – почин, 6 – отвір почина, 7 – дужка пера.






Кожне опахало утворено численними борідками I порядку, у яких сидять дрібніші борідки II порядку. Кожне з них видовжено-трикутними пластинками - на кінці забезпечене з гачками, які зчіплюються з такими ж гачками сусідніх борідок II порядку, що належать до іншої борідки 1 порядку (рис. 2).








Рис. 2. Схема будови опахала пера (/) та окремі збільшені борідки другого порядку (//) (по Гессе) 1- стрижень, 2 – борідки першого порядку 3- борідки другого порядку, 4-гачки



Контурні пір'я (рис. 1) становлять більшу частину оперення дорослого птаха, вони визначають форму тіла птаха. Окремі групи їх носять спеціальні назви: надхвісні, криючі вуха, верхні крила крила. Великі пір'я, що ростуть по задньому краю крила і грають виключно важливу роль при польоті, називаються маховим пір'ям або махами. Розрізняють махові 1 порядку, або великі махові, що сидять на кісті, і махові «порядки, або малі, які прикріплюються до передпліччя. Невеликі пір'я, які мають типову будову махових і розташовані групою на зародковому першому пальці, називаються крильцем. Великі пір'я хвоста, що грають роль керма при польоті, звуться кермовим пір'ям, або кермом. Пухові пір'я зазвичай сидять під контурним пір'ям, відрізняються тонким стрижнем і позбавлені гачків, завдяки чому не мають цілісних опахал. Пух є пуховим пером, стрижень якого вкорочений, так що всі борідки відходять від його вершини одним пучком.

Ниткоподібні пір'я і щетинки розташовуються у більшості птахів біля кутів рота і є пуховими пір'ями, що зберегли стрижень, але втратили всі борідки; вони не мають жодного відношення до волосків ссавців, незважаючи на зовнішню схожість із ними.

Розташування махового пір'я пристосовано до польоту. Махові пір'я мають порівняно вузькі зовнішні і широкі внутрішні опахали, розташовуються в розгорнутому крилі так, що зовнішнє опахало прикриває зверху лише край внутрішнього опахала сусіднього махового пера. Завдяки такому розташуванню і тому, що кожне перо здатне обертатися навколо своєї осі, при підніманні крила повітря вільно проходить між пір'ям; навпаки, при опусканні крила пір'я утворюють суцільну поверхню, що чинить сильний опір повітрю.

Розташування пір'я.

Контурне пір'я росте не по всьому тілу птиці, а на певних ділянках шкіри, між якими розташовані ділянки шкіри, позбавлені пір'я. Таке розташування пір'я забезпечує велику свободу руху птахів у польоті. У літаючих птахів ці ділянки чітко виражені. У страусових птахів і у пінгвінів контурне пір'я рівномірно покриває все тіло, ділянок, вільних від пір'я у них немає.

Что такое пух и перо1 - ДІЛЯНКИ ПОКРИТІ ПІР’ЯМ
2 - ДІЛЯНКИ БЕЗ ПЕРІВ



Пір'я являють собою видозмінені рогові лусочки, подібні до лусок плазунів. Справжні лусочки можна бачити на неоперених ділянках пташиних ніг. Рогові чохли на дзьобах птахів та пазурі мають таке ж походження, що й пір'я.


Пуховое перо Пух



Різниця між контурним і пуховим пір'ям

Перо – чудовий теплоізоляційний та водозахисний матеріал.
Своє виникнення пір'я птахів веде від луски плазунів і також складаються з рогової речовини. Вони, як і луска рептилій, вважаються похідними, як правило, поверхневого, епітеліального, шару шкіри (епідермісу), і складаються з відмерлих і міцно видозмінених клітин.
За будовою розпізнають пір'я кількох типів: контурні, пухові, ниткоподібні, пух та щетинки.

Типи пір'я: контурне пір'я, пухова перо, пух, ниткоподібне перо, щетинка.
Будова пера: почин, внутрішня частина опахала, зовнішня частина опахала, пухова частина опахала контурного пера, стрижень, побічний (додатковий) стрижень, верхній пупок пера, нижній пупок пера, борідки першого порядку, борідки другого порядку, гачки.
Контурне пір'я покриває все тіло птиці, утворює крила і хвіст і робить відмінний «пташиний» вигляд. Зовнішньо, контурне перо, поділяється на навколишній осьовий стрижень і опахало. Нижня, вільна частина стрижня називається почином. Він має внутрішню порожнину, яка переповнена губчастою тканиною. На нижньому кінці почина порожнина розкривається маленьким отвором - нижнім пупком пера, а на його верхньому кінці, на межі з опахалом перебуває, відповідно, верхній пупок. Стрижень у районі опахала найбільш щільний за текстурою, немає внутрішньої порожнини, серцевина утворена ороговілими клітинами, наповненими повітрям. Саме опахало утворене невеликими «відгалуженнями» – борідками першого порядку, що відступають у дві сторони від стрижня. Вони так тісно зчеплені один з одним, що нагадують безперервну площину. Але якщо уважно придивитися, а ще краще - покласти контурне перо під мікроскоп, то можна побачити, що від кожної борідки першого ряду з двох сторін відступають більш дрібні борідки, називані борідками 2 ряду. Якщо ж розглянути цю ділянку під ще більшим наближенням, то на будь-якій борідці 2 ряду виявиться кілька маленьких гачків. Саме за їх допомогою сусідні борідки зчеплені один з одним, внаслідок чого з'являється безперервна пластинка.

Будова пухового пера така ж, як і контурного, з тією відмінністю, що бородочки на пуховому пір'ї ніжні, що не мають гачків, тому борідки першого ряду не зчеплені один з одним. Є припущення, що пір'я з незчепленими борідками простіші, ніж контурні, і у вигляді непрямого доказу можна навести той прецедент, що у безкільових птахів (дуже стара збірна категорія, що включає африканських страусів, казуароподібних, нанду та ківі) немає пір'я зі зчепленими борідами. Пух відрізняється від пухового пера відсутністю стрижня – його борідки ще не зчеплені, відступають від почина.

Пух, пухо-пір'яні суміші.

Пух - пір'яста і волокниста речовина, дрібні волоски тіла птаха та тварини (під пір'ям, під вовною), що відрізняються м'якістю, тонкістю та ніжністю. (Тлумачний словник Ушакова).

Пух відрізняється від пера тонким, дуже коротким стрижнем і довгими ниткоподібними, не зчепленими в пластинку борідками. Довжина почина невелика – менше 1 мм. Довжина опахальної частини із стрижнем може досягати 10-25 мм. Борідки відходять від стрижня симетрично, але їхнє число на 1 мм довжини стрижня більше, ніж на пері, і вони значно довші. Борідки пушинок мають промені, довжина яких близько 1 мм; товщина борідок пуху становить близько 5-7 мкм, вони міцні, гнучкі, пружні, тому пух практично не збиваються, що визначає його високу якість. Іноді у перовому покриві птахів зустрічаються пір'я проміжного типу між контурними та пухом. Вони мають відносно довгий та пружний стрижень, але борідки не зчеплені у пластинку опахала. Такі утвори називають пуховим пером. Пух існує лише у водоплавних птахів. Найбільш цінний пух білого гусака. Також часто використовується пух сірого гусака та качки.

Яким чином пух захищає від холоду?

Пухоперова куля повинна ізолювати тіло від холодного зовнішнього повітря. А для цього пух, як і будь-який інший ізоляційний матеріал, утримує тепле, нагріте тілом повітря в собі. Пух створює надійний бар'єр для холоду. Завдяки тому, що кожна пушинка має дуже складну гіллясту будову, пух здатний утримувати в собі набагато більше теплого повітря, ніж будь-який інший синтетичний матеріал, і при цьому перешкоджає руху повітря всередині кулі. Цю властивість пухоперової сировини називають гігроскопічність.

Пух гусячий, качиний (водоплавної птиці)

Что такое пух и перо

Незважаючи на велику кількість штучних утеплювачів, пух все ще вважається чудовим утеплюючим матеріалом по комплексу вимог: невелика вага, високі теплоізоляційні дані, невеликий транспортний об'єм, тривалий період служби. Властивості пуху пояснюються текстурою пуху, що складається з окремих пушинок, які відштовхуючись між собою, наповнюють доступний їм розмір, забезпечуючи відмінну теплоізоляцію. З іншого боку, при стиску, пушинки "входять" одна в одну, забезпечуючи невеликий транспортний обсяг. При правильному догляді час служби продукції з гусячого пуху становить 15-20 років, качиного 8-10 років.

Основний параметр, яким оцінюють пух, це його гнучкість, характеризується параметром " Fill Power " чи F.P. (Обсяг в кубічних дюймах, до якої відновлюється заздалегідь стиснута 1 унція пуху, так звана заповнюваність). Чим більша цифра, тим краще особливість пуху і більші його теплозберігаючі характеристики. У спортивному та туристичному одязі, спальних мішках використовується білий та сірий гусячий пух з ознакою F.P. від 650 до 800.

Друга риса - кількість пера в пухо-пір'яній суміші. Як правило, цю ознаку показують через дріб - 90/10, що означає 90% пуху, 10% пера. Чим більший вміст пуху і менше пера, тим набагато краще і дорожче пух. Досягти повної відсутності пера у суміші виключається. Найкращі види пуху містять приблизно 5% пера. Ця характеристика безпосередньо впливає на Fill Power, що менше пера, тим вище FP.

Властивість пуху визначається, як правило, якістю сировини. Кращими для збирання пуху вважаються гуси з білим оперенням, таких спеціалізованих порід, як Італійська, Рейнська, Ліндовська, Віштінес, Угорська, Північнонімецька. Великою мірою на властивість пуху впливають природні обставини утримання птиці. Недарма на Заході шалено цінується сировина, підібрана в Україні - найбільший пух і вміст його в сировинних матеріалах більше. З тієї ж причини погано відгукуються про пух, зроблений у Китаї. Найякісніша сировина, зібрана при ручній прижиттєвій общипці дорослого птаха, тому що в ньому практично немає ворсу, присутність якого сильно позначається на пружних властивостях пуху.



Повернутись до списку статей >> Перейти на головну >>

Пухові ковдри

Пухо-пір'яні подушки

Ексклюзивні подушки

Ортопедичні подушки


Позбавляємо алергії!

ЖОРСТКА ПОДУШКА

Системи очищення повітря GreenTech Environmental

Система очищення та відновлення повітря GT-3000

ПРАВИЛА ПОСТІЛЬНОГО РЕЖИМУ (акуратним та лінивим)

Аналіз поз уві сні – дозволяє вивчити глибину психіки

БУДОВА ПУХУ та ПЕРА

Чистити подушки – навіщо?

Рекомендації щодо вибору подушки

Рекомендації щодо вибору наповнювача подушки

Ідеальний наповнювач для подушок та ковдр

Кліщі домашнього пилу - причина побутової алергії

Екскурс в історію подушок

Здоровий сон – успіх у всіх справах!

Оцінка якості перопухової продукції

Цей загадковий СОН!

Поради щодо догляду за пуховими ковдрами та подушками



 
  Copyright © podusia.ua 2011
Перепечатка материалов с сайта разрешена только с прямой активной ссылкой на http://podusia.ua/