Російскомовна версія сайту Ваш сон – КАЗКА!
 
 
 
 
   
     
 

Кліщі домашнього пилу - причина побутової алергії

Клещи домашней пыли

КЛІЩІ-САПРОФІТИ (рід Acarida) - крихітні членистоногі (на зразок павуків), діаметром тіла близько 0,3 мм.

Докладніше про кліщ домашнього пилу…

Найнеприємнішою складовою домашнього пилу є пиловий кліщ. Пилові кліщі – мікроскопічні істоти, невидимі неозброєним оком. Людей вони не кусають і паразитами не є, а дуже люблять свій пил. Ці істоти небезпечні не самі собою, а тим, що вони здатні виробляти величезну кількість відходів своєї життєдіяльності – у 200 разів більше, ніж важать самі. Всі ці відходи і самі загиблі кліщі знаходяться в повітрі наших квартир разом зі звичайним пилом, проте найбільше їх у м'яких меблях та постільній білизні.
В одному грамі пилу може утримуватися від 2000 до 15000 кліщів, а кількість частинок відходів їхньої життєдіяльності в цьому ж грамі можна вважати сотнями тисяч.

Крихітні кліщі домашнього пилу – найпоширеніша причина побутової алергії у дітей та дорослих. Медики вважають, що на совісті таких кліщів до 85 відсотків усіх алергічних проявів. Патологія загострюється навесні через дощову похмуру погоду і підвищену вологість повітря, оскільки в цей час мікроорганізми починають активно розмножуватися.
Марина МОКРОНОСОВА, доктор медичних наук, професор Інституту вакцин та сироваток ім. Мечникова вважає, що симптоми алергії на кліщів часто схожі з алергічними реакціями на пилок квітучих рослин. Пацієнтів турбують рідкі виділення з носа, приступи багаторазового чхання, свербіж у ніздрях, сльозотеча, почервоніння білків очей, кашель і в найважчих випадках – напади ядухи за типом набряку Квінке.
Тим часом захворювання може розвиватися і за типом атопічного дерматиту, коли шкіра хворого починає нестерпно свербіти, покриваючись висипом і ранами, що кровоточать. Механізм розвитку хвороби зазвичай «запускається» уві сні – вночі пацієнт прогріває ліжко, створюючи навколо вологе середовище, максимально комфортне для розмноження кліщів. Коли вранці людина встає з ліжка, її шкіра покрита невидимою плівкою з самих кліщів та їх виділень. Тому прояви атопічного дерматиту у хворих на ранок зазвичай посилюється.

Кліщ є постійним супутником людини протягом усього життя. Вчені з'ясували, що основним харчуванням для кліща є продукти нашої життєдіяльності: відмерлі і клітини шкіри, що відлущилися, частки волосся, а якщо в квартирі є домашні тварини, то кліщі будуть дуже раді, так як шерсть і епідерміс цих тварин будуть становити значну частину домашнього пилу. Реакцію викликають не стільки самі кліщі, скільки продукти їхньої життєдіяльності. Дрібні фрагменти кліщів (від 10 до 40 мікрон) та продукти їх життєдіяльності (особливо, фекальні частинки) легко піднімаються у повітря, а потім осідають на слизовій оболонці дихальних шляхів, очей. Швидко розчиняючись, вони проникають у кров - і ось уже "включено" механізм алергічної реакції.

Може здатися, що такої «їжі для кліщів» небагато – адже ми намагаємося часто проводити прибирання, стираємо та просушуємо речі, дотримуємося особистої гігієни, доглядаємо домашніх тварин. Однак ті ж вчені підрахували, що кожна людина в середньому може «виробляти» від 0,5 до 1,5 кг клітин, що відмерли на рік, основна маса, якою залишається на постільній білизні. Уявіть, скільки таких клітин можуть залишати домашні тварини, і ви не будете так впевнені, що пиловим кліщам нема чим харчуватися.
Кліщ віддає перевагу теплу і підвищеній вологості. Основним місцем проживання є постіль, де для них достатньо їжі, а умови близькі до оптимальних (температура понад 25С та відносна вологість 75%). У Вашому ліжку живе до 2 млн. кліщів. Позбутися його звичайними засобами практично неможливо, Ваш будинок і ліжко це природне середовище його проживання протягом тисячоліть, згубними для нього є лише природні умови - збагачене озоном повітря, ультрафіолетове випромінювання та природний рівень іонізації повітря.

Клещи домашней пылиНайголовніше про кліщ домашнього пилу:
• Основним місцем концентрації кліщів домашнього пилу є постіль, але його чимало в килимах, м'яких меблів, гардинах, м'яких іграшках, одязі тощо.
• Кліщ – сапрофіт. Він не кусає людей і не розносить жодних інфекцій.
• Кліщ любить тепло та підвищену вологість (температура близько 25°С та відносна вологість 75%).
• Кліщ прозорий і не виносить прямих сонячних променів.
• Кліщ не переносить тривалого заморожування.
• Алергія до кліща домашнього пилу – поширене явище.
• Алергенами є фекалії кліща та уламки хітинового панцира мертвих кліщів.
• Прояви даного виду алергії різноманітні і включають алергічний риніт (зазвичай цілорічний), коньюктивіт, атопічний дерматит/екзему та бронхіальну астму.

Рекомендації щодо боротьби з пиловими кліщами.
Як можна боротися з пиловими кліщами домашніми способами? Просто мити підлогу та пилососити щодня – недостатньо, адже кліщі живуть у тому пилу, який накопичується у важкодоступних місцях, матрацах, подушках, ковдрах та постільній білизні.
Що їм згубно? Насамперед, сонце, вітер і мороз, тому просушуйте і провітрюйте свої постільні приналежності регулярно: влітку – на сонці, а взимку – на морозі. Саме пряме ультрафіолетове випромінювання здатне нейтралізувати усі продукти життєдіяльності кліщів. При «виморожуванні» кліща або провітрюванні на яскравому сонці термін дії має перевищувати 3 години.
Відмовтеся від синтетичних наповнювачів, замінивши їх наповнювачами з натуральних матеріалів.
Після миття підлоги обов'язково провітрюйте квартиру, щоб зменшити вологість. Корисно раз на місяць протирати підлогу розчином солі – пачка солі на 10 л води.
Витираючи пил, не користуйтеся сухою ганчіркою, а використовуйте спеціальні рідини для видалення пилу. Така рідина розбризкується на поверхні полірованих меблів, не даючи частинкам пилу розлітатися в сторони.
Температура вище 65 ° С згубна для пилових кліщів, тому прайте постільну білизну в гарячій воді, у тому числі ковдри. Якщо ж ковдри прати не можна, прогладжуйте їх гарячою праскою.
Матраци потрібно міняти кожні 8-10 років, тому що саме в них знаходять собі притулок цілі колонії пилових кліщів. Краще обрати матрац, який може бути оброблений нехімічним способом, або з кокосовим наповнювачем – пилові кліщі в таких матрацах практично не накопичуються.
Що стосується подушок, особливо синтетичних, то їх треба міняти ще частіше – раз на 1-2 роки. Пухо-перові подушки необхідно щорічно чистити в спеціалізованих чищеннях.
Купуючи м'які іграшки дітям, вибирайте ті, які легко прати та сушити, і не привчайте дитину спати з ними в ліжку. Якщо у вас є домашні тварини, до того ж із густою шерстю, то тримайте їх подалі від спальні, і не дозволяйте спати на вашому ліжку – нехай у них буде місце.
Пилові кліщі викликають серйозні проблеми зі здоров'ям у багатьох людей. Найсильніше страждають маленькі діти: основна частина пилу зосереджена на висоті до одного метра, і вони заковтують більші дози, ніж дорослі. Найбільш важко реагують часто хворіють і тому ослаблені діти, вагітні жінки, мами, що годують, літні люди, імунна система яких з віком значно слабше захищає організм.

Але якщо вчасно замислитися про заходи безпеки, алергію та інші проблеми зі здоров'ям можна уникнути.
За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я 20% всього населення схильні до алергії. Алергія на кліщів – справжнє всесвітнє лихо! Наші будинки стають все більш комфортними, а це полегшує розмноження паразитів, які є причиною респіраторних захворювань (астми, легеневих захворювань).

Ось дані статистики:
- кожен 10 житель Землі страждає від алергії
- щорічно 35-40 мільйонів людей поповнюють «армію алергіків»
- 45 - 85% всіх алергічних захворювань становить побутова алергія
- 5 - 6 % дітей в Україні страждає на бронхіальну астму
- астма «молодіє» - вона зустрічається навіть у дітей перших місяців життя
- 6 - 7% випадків бронхіальної астми призводять до смерті.
Немає пилу – немає алергії!



Повернутись до списку статей >> Перейти на головну >>
Пухові ковдри

Пухо-пір'яні подушки

Ексклюзивні подушки

Ортопедичні подушки


Позбавляємо алергії!

ЖОРСТКА ПОДУШКА

Системи очищення повітря GreenTech Environmental

Система очищення та відновлення повітря GT-3000

ПРАВИЛА ПОСТІЛЬНОГО РЕЖИМУ (акуратним та лінивим)

Аналіз поз уві сні – дозволяє вивчити глибину психіки

БУДОВА ПУХУ та ПЕРА

Чистити подушки – навіщо?

Рекомендації щодо вибору подушки

Рекомендації щодо вибору наповнювача подушки

Ідеальний наповнювач для подушок та ковдр

Кліщі домашнього пилу - причина побутової алергії

Екскурс в історію подушок

Здоровий сон – успіх у всіх справах!

Оцінка якості перопухової продукції

Цей загадковий СОН!

Поради щодо догляду за пуховими ковдрами та подушками



 
  Copyright © podusia.ua 2011
Перепечатка материалов с сайта разрешена только с прямой активной ссылкой на http://podusia.ua/