Російскомовна версія сайту Ваш сон – КАЗКА!
 
 
 
 
   
     
 

Аналіз поз уві сні – дозволяє вивчити глибину психіки.

Что такое пух и перо

Чи знаєте ви, що наші пози під час сну можуть розповісти про наш характер? Вивчення та оцінка поз сплячої людини є відносно нові ідеї психологічної думки, що пройшли клінічні докази. Їм ще належить пройти тривалу обкатку оперативною практикою.

До переваг методу «нічної мови тіла» належить те, що він відповідає всім вимогам до візуальних спостережень: в оперативному плані легкість отримання результатів спостереження, які є високоінформативними, психологічно точними та обґрунтованими. Аналіз поз уві сні дозволяє будувати поведінковий профіль особистості на основі спостережень за пластикою сплячої людини. Інформативність спостережень та точність інтерпретацій вважається не гіршою, ніж при аналізі інших виразних рухів — міміки, жестів, дихальних рухів тощо.

Постулат методу полягає в тому, що є прямий зв'язок між становищем тіла уві сні та загальним стилем життя людини. Те, як спить людина, відбиває те, як вона живе. Увага спостерігача має концентруватися на дослідженні основної пози, яку людина сприймає під час сну. Таким чином, спостереження за сплячою людиною дозволяє вивчити глибини його психіки, які в нормальній денній діяльності ним, можливо, майстерно маскуються або ховаються.

Теза початку двадцятих років про те, що зміни пластики людського тіла в різних фазах сну, що виражаються в позах сну даної людини, можуть бути індикатором лінії її поведінки, отримав підтвердження в останні роки завдяки розробкам американського психіатра-психотерапевта С. Данкелла. Він з'ясував, що є прямий зв'язок між тим, яку позу ми звикли приймати під час сну та нашим ставленням до життя. Інакше висловлюючись, те, як ми спимо, відбиває те, як ми живемо. Адже правда, кожна людина приймає під час сну свою улюблену позу, ми не спимо всі однаково, як солдатики - на спині і витягнувши руки по швах. Хтось любить спати на животі, хтось на боці, а хтось – згорнувшись калачиком. При цьому не тільки положення тіла має значення, але й положення рук і ніг, а також положення щодо простору ліжка: ви спите вздовж, упоперек або по діагоналі. Вважається, що становище ніг свідчить про те, як ми рухаємося життям, а становище рук – це наша свобода чи залежність. Простір, який ми намагаємося зайняти у ліжку, характеризує наше становище у суспільстві.
С. Данкелл доводив, що пози під час сну є продовженням оборонних поведінкових маневрів об'єкта. Стандартні положення захисту можна спостерігати в позах, що приймаються в «зоні сутінків», тобто коли людина, лежачи в ліжку, розслабляється та готується провалитися у сон. Такі пози автор методу назвав "альфа-позою". Вони змінюються з початком повного сну і переходять у характерологічну позу - "омега-позу", яка, як правило, є кращою протягом усієї ночі. Саме омега-поза обусоблює фундаментальні аспекти життя об'єкта. Людина може змінювати пози, але регулярно повертатиметься в домінуючу, що відбиває особливості його характерологічного захисту. Зазвичай у цій позі він і прокидається вранці.

Тлумачення поз ґрунтується на їх конфігурації та охопленні «постельного простору». Протягом ночі людина може приймати не одну основну позу, а перевертитися в середньому від двадцяти до тридцяти п'яти разів на ніч. Охоплена занепокоєнням людина може здійснювати і понад сотню рухів за ніч. За деякими даними, людина приймає до дюжини різних основних поз за ніч. Однак багато з таких положень - це дзеркальні відображення інших поз, по суті, є тим самим психічним проявом. Крім того, багато поз приймаються лише на короткий час, і, по суті, є просто перехідними або проміжними позами, що не мають спеціального значення. Якщо виключити дзеркальні та проміжні пози, більшість людей приймає за ніч лише дві-три пози, що характеризують поведінку людини. Тільки коли поза сприймається як переважна, їй можна дати поведінкове тлумачення.

Поза описує дискретність та характерологічність захисту. При цьому самих базових поз та відповідних їм інтерпретацій лише чотири. Вони наводяться нижче у вигляді, як визначено автором:

Что такое пух и пероПоза «зародок». Зовнішні прояви: людина лежить на боці, згорнувшись калачиком із підтягнутими до підборіддя колінами, руки та долоні утворюють кільце, охоплюючи коліна чи подушку. Людина ніби згортається навколо якоїсь уявної осі. Постільний простір займається в кутах, зазвичай верхніх, обличчя відвертається від стіни.

Інтерпретація: приховане обличчя і більшість внутрішніх органів, закритий руками центр тіла говорять про людину, що чинить опір спробам піддати себе повному, відкритому досвіду радостей і прикростей життя, людина ще не наважується розвернутися і підставити себе подіям життя. Не дозволяючи собі розкритися, у житті такі люди виявляють сильну потребу у захисті.

Что такое пух и перо  «Простерта» поза. Зовнішні прояви: обличчя вниз і набік, людина лежить на животі, зазвичай із руками, закинутими вище голови, витягнутими ногами і трохи розсунутими ступнями. Поза відбиває спробу знайти панування над постільним простором.

Інтерпретація: захист від неприємних сюрпризів, потреба регулювання життя, уникнення несподіваних неприємностей, включаючи запізнення та негативну реакцію на запізнення інших. Така людина дбає про дрібниці, обов'язкова, точна і акуратна. Якщо щось перешкоджає її домінуючим потребам — людина подвоїть сили, щоб привести світ у відповідність до своїх вимог. Підвищена чутливість до несподіванки може виявлятися у прагненні спати по діагоналі, досягаючи цим ще повнішого панування над світом сну.

Что такое пух и пероНа спині чи «королівська» поза. Зовнішні прояви: людина лежить на спині обличчям догори, руки та ноги витягнуті вздовж тулуба, розслаблені, трохи розкинуті.

Інтерпретація: показник почуття безпеки, впевненості та сили особистості. Вони почуваються як риба у воді, відкриті всьому, раді давати та приймати від життя все доступне. Різновидом пози на спині є «морська зірка», за якої людина широко розкидає руки та ноги. Поза символізує явне усунення акценту з самоповаги на самозвеличення, демонстрацію потреби контролювати ситуацію.

Что такое пух и пероПоза «напівзародок».Найбільш поширена поза, тобто на бік із злегка підтягнутими колінами.

Інтерпретація: добрий «здоровий глузд», адекватність особистості навколишнього світу — її врівноваженість та надійність. Пристосувальні можливості особистості не пов'язані з надмірними навантаженнями. Такі люди не дуже вразливі, не шукають захисту перед невизначеним майбутнім.

Чотири основні пози визначають загальний сенс, але він підкреслюється або суттєво модифікується становищем рук, ніг та інших «малих» частин тіла. До «малих» частин тіла С. Данкелл відносить п'яти, кісточки, зап'ястя, лікті, гомілки, стегна і навіть сідниці. Положення рук і ніг найважливіше, але й те, як розташовані «малі» частини тіла, повідомляє позі складніший сенс, а іноді навіть змінює її загальну тональність.

Положення ніг уві сні свідчить про те, як людина рухається життям. Багато людей як би вхоплюють ногами ліжко або підсовують одну чи дві ноги під матрац. Як правило, такі люди консервативні, опираються змінам у житті, з обережністю ставляться до невідомого та несподіваного. І навпаки, відмова повністю підкоритися і узгодити себе з дійсністю та прийнятими нормами може виявлятися у звисанні ноги чи ніг з краю чи кінця ліжка. Схрещені кісточки можуть характеризувати «стріножену особистість», небезпечну, безініціативну, слабовільну і нездатну до самомобілізації. Схильність до комфорту видають складені «бутербродом» ноги, коли одна нога розташовується точно над іншою: стегна, коліна та кісточки обох ніг стикаються один з одним. Такі люди прагнуть вписуватися в очікування інших та уникають конфліктів. Активність і наполегливість особи може виглядати у формі постійної готовності зробити крок у денний світ, що проявляється у витягнутому положенні ніг. Якщо ж випрямленою виявляється тільки одна нога, а інша при цьому виявляється зігнутою в коліні під гострим кутом, причому ступня іноді підсунута під гомілку витягнутої ноги, а іноді лежить на ній, то це говорить швидше про двоїстість натури, що коливається між агресивністю і пасивністю, концентрованістю та розслабленістю.

Положення рук уві сні може вказувати на напругу або розслаблення. Якщо людина у сні щось тримається — це ознака залежної натури. Така людина може виявитися прилипливою, несамостійною і не дозволяє собі залишити якусь опору і відчувати себе самою собою. Слід також враховувати, що рук у нас дві. І між ними можливі суперечливі настрої. Наприклад, коли одна рука стиснута, тоді як інша вільно звисає з ліжка. Це виражає двоїстість особистості і характеризує індивіда з сильним елементом залежності, який, однак, відмовляється від цієї залежності повністю підкоритися. Така двоїстість, виражена руками, визначає наявність конфлікту між потребою твердо триматися і потребою розслабитися і зазвичай проявляється у відносинах із людьми. Конфлікт роздвоєної особистості може висловитися як у пошуку сильного партнера, і у занепокоєнні, якщо цей партнер вимагатиме високої емоційної віддачі.

Конкретні положення рук, зазвичай, пов'язані з основними позами сну. Для людини, що спить на боці в типовій позі «напівзародка», цілком природно тримати руки перед тулубом на рівні грудей. Люди, що лежать на спині в «королівській» позі, найчастіше тримають руки на матраці, з боків тулуба, долоні зігнуті, демонструючи максимальну здатність сприймати зовнішній світ. У разі «простертої» пози руки зазвичай витягнуті вище голови, а лікті зігнуті.

Однак руки можуть привнести в інтерпретацію основної пози та нове значення. Так, у «королівській» позі міцно переплетені руки, що підтримують живіт, або складені на животі одна над одною, вимагають іншого тлумачення, ніж базове: це захисна поза. Витягування рук над головою теж багатозначне. Для осіб, які використовують свої інтелектуальні здібності як основний вид захисту, характерні руки, закинуті за голову в позі на спині, коли голова лежить між долонями, а лікті розведені в сторони. Повністю витягнуті вгору руки у тій самій позі означають слабкість, бездіяльність і пасивність особистості. Проміжне положення рук, якби людина тримала над головою гриф штанги, символізує почуття задоволення. Значення має також положення кистей. Наприклад, стислі кулаки на грудях людини, що лежить на спині, абсолютно недвозначно демонструють його агресивний внутрішній стан.

При аналізі поз уві сні необхідно також враховувати їхню динаміку. Залежно від зміни життєвої ситуації змінюються і пози сну, відбиваючи новий тип поведінки. Наприклад, людина лягає спати у позі на спині, потім засинаючи, перевертається на бік. Інтерпретуючи таку зміну, можна припустити, що ця людина перебуває в полоні ілюзій, оцінюючи себе саму як володаря свого буття, але глибинне ставлення до життя, правдивіше, знаходить свій прояв, розкриваючи спостерігачеві чутливий тип особистості, яка приймає речі такими, якими вони є. Початкова альфа-поза представляє лише один аспект особистості, але не головну орієнтацію. Тіло уві сні виражає всю особистість та структуру її відносин із зовнішнім світом, звичні форми захисту та приховані у глибині душі конфлікти. Коли життя викривляється, тіло у темряві ночі зв'язується у вузли, виражаючи повороти та вигини нашого буття.



Повернутись до списку статей >> Перейти на головну >>

Пухові ковдри

Пухо-пір'яні подушки

Ексклюзивні подушки

Ортопедичні подушки


Позбавляємо алергії!

ЖОРСТКА ПОДУШКА

Системи очищення повітря GreenTech Environmental

Система очищення та відновлення повітря GT-3000

ПРАВИЛА ПОСТІЛЬНОГО РЕЖИМУ (акуратним та лінивим)

Аналіз поз уві сні – дозволяє вивчити глибину психіки

БУДОВА ПУХУ та ПЕРА

Чистити подушки – навіщо?

Рекомендації щодо вибору подушки

Рекомендації щодо вибору наповнювача подушки

Ідеальний наповнювач для подушок та ковдр

Кліщі домашнього пилу - причина побутової алергії

Екскурс в історію подушок

Здоровий сон – успіх у всіх справах!

Оцінка якості перопухової продукції

Цей загадковий СОН!

Поради щодо догляду за пуховими ковдрами та подушками



 
  Copyright © podusia.ua 2011
Перепечатка материалов с сайта разрешена только с прямой активной ссылкой на http://podusia.ua/