Російскомовна версія сайту Ваш сон – КАЗКА!
 
 
 
 
   
     
 

Здоровий сон – успіх у всіх справах!

Правила здорового сну.

Все, що ви хотіли знати про сон, але були надто втомлені, щоб запитати.
Депривація сну - це одна з найбільших проблем, спричинена підвищенням темпу життя та нестачею часу на сон. Коли ми спимо недостатньо, організм накопичує втому та наше недосипання. Через війну виникає сонливість. Багато хто намагається відіспатися у вихідні, але внаслідок цього порушуються циркадні ритми.
Ось основні правила, які допоможуть Вам домогтися того, що вранці Ви не відчуватимете дискомфорту і протягом дня будете бадьорими. Також Ви зможете уникнути бажання поспати після обіду. Адже воно виникає виключно тому, що вночі ми не висипаємося повністю.

* Прагніть до якості сну, а не до того, щоб довше поспати.
Кожній людині потрібна різна кількість сну. Деякі сплять по 5 годин і їм цього достатньо, а деякі почуваються відпочили лише після 10 годин здорового повноцінного сну. Тому не намагайтеся поспати довше, якщо ваш організм цього не вимагає. Багатьом знайоме відчуття того, що вони проспали надто довго. Воно супроводжується загальною розбитістю, легким головним болем, апатією. Виникають ці відчуття через те, що всі внутрішні органи вже виспалися та відпочили, вони готові до роботи, а ми, продовжуючи спати, не даємо їм такої можливості. У середньому дорослій людині для сну достатньо 7-9 годин на день, але повторимося, час сну дуже індивідуальний.

* Намагайтеся лягати спати в один і той самий час.
У будні дні це зробити легше, тому що на роботу більшість із нас встає приблизно в один і той же час. Намагайтеся лягати протягом усіх днів тижня в один і той же час, навіть у вихідні дні. Намагайтеся "програмувати" свій організм на сон. Наприклад, робіть легку гімнастику або пийте трав'яний чай. Організм за кілька тижнів звикне, що після цих дій він може розслабитися та відпочивати. Чаювання або гімнастика стануть для організму сигналом "пора спати".

* Регулярно займайтеся спортом.
Не обов'язково піддавати своє тіло важким фізичним навантаженням. В сучасний час мобільності та глобалізації наш організм отримує недостатньо фізичних навантажень. Якщо раніше наші пращури ходили пішки, то зараз їздимо на транспорті, раніше ходили в гості, щоб дізнатися про здоров'я, зараз телефонуємо. А організм запрограмований на певну кількість фізичних навантажень. Тому, якщо хочете почуватися бадьоро – робіть гімнастику. Якщо Ви робите її безпосередньо перед сном, не перенапружуйтесь, просто потягніть м'язи.

* Подбайте про ліжко.
У спальні краще вмикати приглушене світло, особливо перед сном. Спіть на ліжку. Щоб покращити сон використовуйте пухові ковдри та подушки.
Якщо Ваш матрац дуже малий, дуже високий, м'який або твердий, спати на ньому Вам буде комфортно. Вам необхідно підібрати матрац, який забезпечить підтримку хребта протягом усього сну. Але найважливіше – це подушка. До вибору подушки поставтеся відповідально. Якщо Ви спите на подушці, яка Вам не підходить, то під час сну шийні хребці знаходяться в неприродному для них положенні, м'язи верхньої частини спини і шиї знаходяться в напрузі, кровопостачання мозку стає сповільненим і неповноцінним, звідси і виникають проблеми з головними болями хронічною втомою. І ще, кілька порад.

• Використовуйте лише одну подушку під голову
• Надто висока подушка може викликати біль у спині.
• Слідкуйте за тим, щоб подушка лежала лише під головою та шиєю, але не під плечима.
• Намагайтеся спати без подушки, коли спите на животі.

* Підберіть комфортний одяг для сну.
Одяг не повинен бути облягаючим, не повинен заважати рухам. Оптимальний варіант - якщо одяг виготовлений з натуральної тканини, з бавовни або льону. Стирайте одяг для сну не рідше, ніж двічі на тиждень. Взимку можна одягати шкарпетки, але слідкуйте, щоб вони не сковували рухів.

* Провітрюйте приміщення.
Подбайте про те, щоб повітря в спальні було свіжим. Провітрюйте приміщення, де спите. Влітку використовуйте кондиціонер, взимку зволожувач повітря. Оптимальна температура для сну 20-22 градуси. Пил у спальні необхідно прибирати якнайчастіше. Протирайте вологою губкою всі меблі в спальні, не зберігайте в тому приміщенні, де ви спите непотрібних фігурок, вази, статуеток. На них збирається пил, на прибирання якого не завжди вистачає часу. Якщо у Вас є іонізатор повітря, встановіть його у спальні. Квіти забезпечують насичення кімнати для сну киснем, їх має бути багато.

* Обмежуйте вживання спиртних напоїв.
Не пийте алкоголь перед сном. Алкоголь може викликати сонливість, але не дозволить Вам виспатися. Ви прокидатиметеся вночі, та й зранку встанете з "важкою головою".

* Не їжте на ніч.
Рясна, і особливо жирна їжа змусить Вашу травну систему працювати, тоді як мозок відпочиватиме. Робота травної системи не дозволить Вам виспатися. Але з іншого боку, лягати спати на голодний шлунок також не зовсім правильно. Найкраще злегка перекусити чимось легким: нежирний сир, овочевий салат, фрукти.
* Не дивіться телевізор і не користуйтеся комп'ютером перед сном. Це може перебудити нервову систему і погіршити сон.
* Якщо ви не заснули протягом 30 хв. встаньте і займіться чимось спокійним при тьмяному світлі. Почитайте книгу.
* Якщо вас щось турбує і сон не покращується, зверніться до лікаря.

Ми не радимо Вам самостійно чистити подушку з наповнювачем із пера та пуху. Віддайте подушку в сучасне чищення, де Ви зможете також продезінфікувати пух. Дезінфекція допоможе знищити патогенну мікрофлору, яка з роками накопичується у пуховій начинці. Також бажано щорічно міняти напірник, з часом на внутрішній стороні тканини накопичується пил і продукти життєдіяльності кліщів, а зверху брудниться.

Повернутись до списку статей >> Перейти на головну >>
Пухові ковдри

Пухо-пір'яні подушки

Ексклюзивні подушки

Ортопедичні подушки


Позбавляємо алергії!

ЖОРСТКА ПОДУШКА

Системи очищення повітря GreenTech Environmental

Система очищення та відновлення повітря GT-3000

ПРАВИЛА ПОСТІЛЬНОГО РЕЖИМУ (акуратним та лінивим)

Аналіз поз уві сні – дозволяє вивчити глибину психіки

БУДОВА ПУХУ та ПЕРА

Чистити подушки – навіщо?

Рекомендації щодо вибору подушки

Рекомендації щодо вибору наповнювача подушки

Ідеальний наповнювач для подушок та ковдр

Кліщі домашнього пилу - причина побутової алергії

Екскурс в історію подушок

Здоровий сон – успіх у всіх справах!

Оцінка якості перопухової продукції

Цей загадковий СОН!

Поради щодо догляду за пуховими ковдрами та подушками



 
  Copyright © podusia.ua 2011
Передрук матеріалів з сайту дозволено тільки з прямим активним посиланням на http://podusia.ua/